MENU Menu
of
Kalender
Home / Kalender / Activiteit / Cybersecurity: hoe veilig zijn onze (industriële) controlesystemen?
 De inschrijving voor dit evenement is gesloten.

Cybersecurity: hoe veilig zijn onze (industriële) controlesystemen?

Cybersecurity omvat een groot aantal technieken en processen om digitale systemen te beschermen tegen aanvallen. Dit omvat het beveiligen van informatie die opgeslagen is, gecommuniceerd wordt of verwerkt wordt maar ook de koppeling naar fysische systemen zoals robots en industriële installaties, het authentiseren van gebruikers en transacties, de beschikbaarheid van systemen en het herstel na incidenten.

Cryptografie is de wetenschap die zich bezighoudt met de bescherming van digitale informatie. Ze is al bijna even oud als het schrift, maar kwam pas op het voorplan door twee ontwikkelen: de doorbraak van draadloze communicatie en de automatisering van de verwerking van data, eerst met mechanische en dan met elektromechanische en elektronische systemen. Het kraken van de Duitse Enigma codes tijdens WO II is een mooi voorbeeld van het belang van cryptanalyse.
Op dit moment is cryptografie niet meer weg te denken uit onze maatschappij: er zijn meer dan 30 miljard toestellen met cryptografie. Toepassingen omvatten online handel, veilige authenticatie, bescherming van smart homes and smart city en industriële automatisatiesystemen.
Meer recent zien we een grote belangstelling voor cryptomunten en blockchain; dit laatste onderwerp zal uitgebreider aan bod komen in een specifieke avondvoordracht.

Bart Preneel is afdelingshoofd van de afdeling ESAT - COSIC, Computerbeveiliging en Industriële Cryptografie. Met onderzoeksprojecten zoals "Security and Privacy in an Internet of Things Environment; De (On)Veiligheid van Geconnecteerde Elektronische Systemen; Beveiliging en privacy voor cyber-fysische systemen en het Internet van de Dingen; empoWering prIvacy and securiTy in non-trusteD envirOnMents; Veilige en privacy-beschermende slimme elektriciteitsmeters; Een beveiligingsarchitectuur voor het Internet of Things" zal professor Preneel ons inwijden in de problematiek, de stand der techniek toelichten en enkele eenvoudige tips geven hoe we onze cyberveiligheid kunnen verhogen.

De voordracht gaat door bij Honeywell. Honeywell (www.honeywell.com) is een bedrijf in de Fortune 100-lijst dat industriële software en technologie ontwikkelt voor toepassing in branchespecifieke producten en diensten in onder meer de lucht- en ruimtevaart en de automotive industrie wereldwijd. Daarnaast legt het zich toe op hoogwaardige materialen en regeltechnologie voor gebouwen, woningen en industrie. Onze technologieën helpen om luchtvaartuigen, auto's, woningen, gebouwen, fabrieken, toeleveringsketens en medewerkers meer met elkaar te verbinden om zo onze wereld slimmer, veiliger en duurzamer te maken. Bezoek www.honeywell.com/newsroom voor meer nieuws en informatie over Honeywell.


 

Programma

19:30 uur: Welkom
19:45 uur: Korte voorstelling Honeywell
19:55 uur Voordracht Cybersecurity
21:05 uur: Vragen
21:15 uur: Drankje
22:00 uur: Einde

Praktische gegevens

  • Datum: donderdag 11 oktober om 19u30
  • Plaats: Hermes Plaza, Hermeslaan 1 H, 1831 Diegem

Contact & info

ir. Dirk De Moor
Chris Bonte
Verantwoordelijke inschrijvingen
ie-net ingenieursvereniging vzw
11/10/2018 Van: 19u30 tot 22u00
Honeywell - Hermes Plaza Hermeslaan 1 H 1831 Diegem
Grote kaart tonen
5 € p.p. voor ie-net-leden en gezinsleden 30 € p.p. voor niet-leden