MENU Menu
of
Kalender
Home / Kalender / Activiteit / Klimaatmodellering en impact op erfgoed + wijntasting
 De inschrijving voor dit evenement is gesloten

Klimaatmodellering en impact op erfgoed + wijntasting

Modelleren van klimaatverandering

Electrische auto’s, energieprijzen, hittegolven, overstromingen, droogte… dagelijks zien we nieuwsberichten die gelinkt zijn aan klimaatverandering. Geen zinnig mens stelt de impact van de mens op het klimaat nog in vraag, en de projecties van die klimaatverandering hebben verstrekkende gevolgen. Maar hoe zitten dergelijke modellen precies in elkaar? Hoe moeten we de betrouwbaarheid van die modellen inschatten, als een weerbericht voor één week al geen evidentie blijkt? Wat zijn de grote uitdagingen om klimaatmodellering nog te verbeteren? Prof. Steven Caluwaerts, verbonden aan het KMI én docent klimaatmodellering aan Universiteit Gent is uiteraard de geknipte persoon om deze vragen te beantwoorden.

Impact van klimaatverandering op erfgoed

Een stijging van de gemiddelde temperatuur brengt ook heel wat effecten met zich mee voor gebouwen. Naast een daling van de verwarmingsvraag en toename van oververhitting en actieve koeling, heeft klimaatverandering ook een specifieke impact op erfgoedgebouwen. Nemen de risico’s op schade toe of af? Het antwoord op die vraag blijkt zeer sterk te variëren. We zien meestal een afname van vorstproblemen, maar in bepaalde regio’s nemen de risico’s juist toe. Ook voor biologische aantasting zoals schimmels en houtaantasting blijkt er een uitgesproken impact te zijn voor onze gebouwen… Prof. Nathan Van Den Bossche vertrekt bij klimaatverandering en zoomt systematisch in tot op de schaal van poriën in bakstenen om te verklaren welke problemen (én opportuniteiten) ons te wachten staan.

Wijntasting

Om het thema van deze activiteit ook vanuit proefondervindelijke hoek te benaderen maken we een sprongetje naar de wijnwereld. Sommelier-Conseil en wijndocent Anne De Kerpel heeft de uitdaging aangenomen om ons te vergasten op een degustatie met als rode draad “klimaat en erfgoed”. Zijn cool climate wijnen met uitsterven bedreigd? Of opent het erfgoed van oude rassen nieuwe perspectieven?

Programma

  • 19:30 uur: Modellering klimaatverandering
  • 20:00 uur: Wijntasting deel 1
  • 20:30 uur: Impact klimaatverandering op erfgoed
  • 21:00 uur: Wijntasting deel 2
  • 22:00 uur: Einde

 

Contact & info

Chris Bonte
Verantwoordelijke inschrijvingen
ie-net ingenieursvereniging vzw
ir. Peter Welvaert
Procurement Support Manager Euromed and Americas
PSA ANTWERP nv
22/11/2022 Van: 19u30 tot 22u00
Universiteit Gent – Faculteit Ingenieurswetenschappen en Architectuur Jozef Plateaustraat 22 Architectenzolder, Atelier 2.1 (2e verdieping) 9000 Gent

€ 25,00 p.p. voor ie-net-leden
€ 40,00 p.p. voor niet-leden