MENU Menu
of
Nieuws
Home / Nieuws / Internet of Trees brengt gezondheid van bomen online in kaart
18/01/2019
Algemeen

Internet of Trees brengt gezondheid van bomen online in kaart

Industrieel ingenieurs van Technologiecampus Gent (KU Leuven) hebben een module ontwikkeld waarmee ze online de gezondheid van bomen in kaart kunnen brengen. De bomen in een stad of park kunnen zo online opgevolgd worden. In Gent, Beveren-Waas en Sint-Niklaas lopen momenteel proefprojecten.

Iedereen kent intussen het Internet of Things waarbij alledaagse voorwerpen verbonden worden met het internet om gegevens uit te wisselen. Onderzoekers van de KU Leuven passen dit nu ook toe op bomen. “Via het ‘Internet of Trees’ kunnen we de gezondheid van bomen in de gaten houden aan de hand van een aantal parameters, zoals de temperatuur van de sapstroom in de boom of de beweging van de boom”, zegt onderzoeker Stijn Wielandt. “De sensormodule kan nuttige informatie opleveren voor bijvoorbeeld het beheer van de bomen in een stad of park.”

Zelfbouwpakket

De onderzoekers mikken met hun sensormodule niet enkel op steden of beheerders van parken. “We hebben de monitor bewust heel eenvoudig opgebouwd”, zegt onderzoeker Bart Thoen. “Zo kan iedereen die ook maar een klein beetje kaas gegeten heeft van techniek en programmeren ermee aan de slag.” De monitor bestaat uit enkele sensoren, een waterdicht omhulsel, een rubberen band om het geheel aan de boom te bevestigen en een QR-code om de boom makkelijk online te registreren. Het enige dat je zelf nog nodig hebt, is een beetje handigheid en twee AA-batterijen. Wie interesse heeft om zelf aan de slag te gaan, kan de module online aanvragen via DNDLab[u1] , het makerslab op de Technologiecampus Gent.

De onderzoekers bieden ook STEM-workshops aan waarin leerlingen hun eigen monitor kunnen bouwen en mee naar huis mogen nemen. Deze week zijn nog enkele STEM-workshops gepland op de Technologiecampus in Gent.

Meerdere toepassingen

Het hele systeem is niet enkel makkelijk te bouwen, het is ook open source. Daardoor heeft de module ook heel wat potentieel in de makers-community. Zo stopt de toepassing niet bij bomen: “Je kan de sensormodule ook zo opbouwen en programmeren dat je hem kan gebruiken om bijvoorbeeld vanop afstand te zien of de waterton in je tuin vol is”, legt Stijn Wielandt uit. “Zit je op een brief of pakketje te wachten? Programmeer de sensor zo dat je een bericht krijgt van zodra er iets in je brievenbus zit.”

Praktisch:

Meer informatie over het Internet of Trees project: https://www.dramco.be/projects/iotree/.
De bomen die reeds online zijn kan je volgen op http://dramco.be/projects/iotree/arbo/.
Wie onderzoekers en leerlingen graag aan het werk ziet tijdens een STEM-workshop, kan daarvoor op vrijdagnamiddag terecht op de Technologiecampus. Graag vooraf contact opnemen met Stijn Wielandt.
Meer informatie over het DNDLab: http://www.dndlab.gent/.